De weg van Tommy the Sound tot Company Hit

 

23 jaar geleden

 

Vroeger als klein jochie was ik al met muziek en de techniek van apparatuur bezig. Zo zat ik elk weekend gekluisterd aan de radio om programma's op te nemen (op bandjes) als Van Diepens Dance Department. Als jochie van 12 jaar oud draaide ik al op schoolfeesten en had ik een drive-in show met een paar vrienden. Een paar jaar later draaide ik in allerlei kroegen en lokale clubs in mijn woonplaats (Zeist).  Wat veel mensen toen niet wisten, en wat ook logisch was, was dat ik ook al tussen de 'grote jongens' rond liep en af en toe mee kon/mocht draaien. Denk aan dj's zoals DJ Jean, DJ MarcelloDJ JurgenRoog etc en ik stond in clubs zoals de IT en Powerzone (Amsterdam) te knallenVoor in de kroegen kocht ik cd's met muziek wat ging van Skihut, jaren 80, disco tot house en beukende trance. In de clubs draaide ik de muziek die ik eigelijk echt wilde draaien en dat was house en dit deed ik van vinyl (ja ja, die grote meestal zwarte 12'' schijven). -Wist je dat 1 platentas a 100 platen ongeveer 30 kilo weegt en dat je als dj vaak 2 tassen bij je had-. Op een gegeven moment ging het draaien in het 'club circuit' zo goed dat ik er ook lekker mee verdiende. Ook begon het steeds meer bij mij te borrelen om ook zelf muziek te gaan produceren. Ik kocht namelijk bijna elke week mijn platen bij Rhythm Import in Den Haag. Hier kwamen toen al veel bekende dj's die hier hun muziek kochten. Ik voelde toch een leegte ontstaan omdat ik niet mijn eigen platen had met de naam 'DJ Thomson' er op en ik wilde ook graag tussen het andere vinyl in de winkel staan. Ook telde ik op dit vlak niet mee en daar wilde ik dolgraag verandering in gaan brengen.

 

Eerste stapjes digitale tijdperk 

 

Vanaf het jaar 2000 werd produceren langzaam steeds belangrijker, dit kwam o.a. omdat de algehele techniek binnen de muziekindustrie ook aan het veranderen was. De traditionele dj veranderde in een producerende dj. Ik zat vroeger wel eens mee te kijken in verschillende studio's zo ook bij Fedde le Grand,  die had de studio bij zijn ouders in de achtertuin en dat was bij mij om de hoek. Hier stond alleen al een mixer van enkele 10 duizenden guldens. Dit was toen vrij normaal, in die tijd was er analoge apparatuur en dat was duur! Echter, de algehele techniek binnen de muziekindustrie ging vanaf dat moment steeds sneller en op een innovatieve manier steeds meer vooruit, ook wat betreft studio apparatuur. Dit betekende dat de prijzen naar beneden begonnen te kelderden, meer merken, meer verschillend aanbod, meer tweede hands etc. Ook was er steeds meer studio software te koop (plug-ins), je kon dus zelf steeds meer bewerkingen in je eigen studio doen. Ook kwamen er op dj vlak steeds meer geavanceerde cd spelers (vanaf 1993 al). De klapper kwam toen Pioneer met de CDJ-1000 cd-speler kwam. Deze cd speler stond in het begin voornamelijk op festivals en clubs en daarna kwam deze pas in de winkel. Deze cd speler had een goede pitch controller, een draai schijf bovenop om te corrigeren en allerlei toffe effecten. Weg tassen a 30 kilo vinyl, hallo cd mappen a 2 kilo. De wat oudere DJ's waren toen huiverig, iedereen draaide met vinyl op de welbekende Technics SL 1200/1210. Je kon pas draaien als je je platen urenlang zo strak als een snaar kon mixen. De jongere garde haakte natuurlijk in op deze digitale revolutie die toen net in de kinderschoenen stond, ik zat er eigenlijk net tussenin en besloot om met beide te gaan draaien.

Mijn eerste studio

 

In 2006 begon ik een studio met twee andere vrienden. Na heel veel vlieguren, vragen aan bekende producers, tutorial video's, feedback etc kwamen mijn eerste demo's er al na een jaar uit. Ik gaf mijn muziek aan mensen die bij platenlabels werkte. Mijn demo's waren toen nog niet goed genoeg om er een release van te maken, maar het begin was er! A&R (Artist & Repertoire) managers hoorden talent in mijn ideeën en gaven mij terug dat ik op de goede weg was en vooral door moest gaan. Op dat moment werd ik echt pas gegrepen door t virus en t feit dat er onuitputtelijke bron van creativiteit door mij heen stroomde en er uit moest (nog steeds). Ook wilde ik op technisch vlak vaart maken en dacht na om een opleiding te volgen aan het SAE,  de studie die ik wilde volgen koste € 20.000,- dus dat was een goede overweging waard. Na goed overleg met enkele mensen uit de industrie en mijn toenmalige adviseur (Morel Muziek) besloot ik om dit niet te doen en mijn centjes gewoon te investeren in soft -en hardware. Ook kon ik altijd bij Morel Muziek terecht voor technische support dus dat gaf ook rust.

 

Droom verwezenlijkt, eerste release

 

Ik kwam steeds meer mensen (A&R,'s, DJ's, Producers, organisatoren, publishers) uit de scene tegen (vanaf 2006), zo ook Jordi. Met Jordi had ik een goede en bijzondere klik, hij was ook dj maar bracht ook al platen uit. Ook was ik gestopt met de oude samenwerking en begon met Jordi een nieuwe samenwerking en in 2009 ook nog maar een nieuwe nog grotere studio. De studio zat op een bovenverdieping van een vrijstaand pand, lekker in de ochtend op de fiets er naartoe met het idee dat je naar je werk ging. Vervolgens zaten we met veel lol dag en nacht muziek te maken maar ondertussen werkten we ook keihard aan onze muziek carrières. Na vele studio, lach en probeer sessies hadden we samen onder de naam 'Essential Groovers' onze eerste (en mijn eerste) release op t label 'Dirty Soul Recordings', dit was een sublabel onder het vlaggenschip van Be Yourself Music. Dit was toen al een groot label en als je daar bij zat dan werd er tegen je op gekeken zeker met Dick de Groot als grote baas die ons pushte.

 

 

Verdere ontwikkeling

 

Na deze eerste grote stap ben ik 5 jaar actief geweest als Essential Groovers, dit was inclusief een complete artiestendeal. In deze periode heb ik veel gedaan, gedraaid, geproduceerd, gezien, geleerd, ontwikkeld en ga zo maar door. Op een gegeven moment begonnen er dingen te wringen maar ook te borrelen. De wereld om ons heen veranderde ook. De muziek ging een kant op die wij niet op wilde. Muziekstijlen blijven namelijk altijd evalueren, ga zelf maar eens in je platenkast/cd collectie/spotify playlist kijken. Tommy the Sound bestond toen ook al, maar daar lag toen niet echt de focus op wel bracht ik af en toe een plaat uit. Dit om Tommy ook uiteindelijk te gaan positioneren, feitelijk was ik actief als twee artiesten. Als artiest ben je namelijk ook ondernemer, dit wordt vaak erg onderschat of niet begrepen door de buitenwereld. Het is keihard werken en 90 - 95% is achter de schermen en je krijgt te maken met veel teleurstelling (kom ik in een andere blog op terug). Vanaf 2010 tot nu ben ik actief als Tommy the Sound of als een van mijn aliassen. Ik draai, produceer, produceer voor anderen (ghosting) en presenteer mijn radio programma en dit allemaal zal ik zo lang mogelijk blijven doen!

 

Company Hit

 

Momenteel puilt mijn discografie uit en ben ook vaak op zoek naar vernieuwing en uitdaging, ook als ondernemer. Ik probeer mij altijd te bewegen binnen mijn eigen mogelijkheden, ik doe op dit moment elke dag wat er in mijn hoofd zit. Mocht 'het' er voor mij niet zijn dan probeer ik het zelf te creëren of ik ga het halen. Het idee voor Company Hit is 3 jaar geleden ontstaan in een bijzondere setting. Nu is alles werkelijkheid geworden en zijn we vol aan de bak om een mooi bedrijf neer te zetten. Mocht ik een training aan je geven dan laat ik je letterlijk zien wat ik als producent/artiest/ondernemer doe en neem je mee in mijn creatieve vernieuwende wereld van denken en doen. Er is in mijn optiek elk moment van de dag een kans om die ene 'hit' te produceren, dit geldt ook voor het bedrijfsleven! Zo vind ik o.a. dat het bedrijfsleven veel van de bewegelijkheid kan leren die de muziek industrie in zich heeft, daarom ook 'muziek' als metafoor. Met Company Hit doe ik iets wat ik leuk vind en wat gedeeltelijk uit mijn koker komt. 

Reactie schrijven

Commentaren: 0